Bejelentés


A Mecsek Egyesület honlapja A megújulás útján... 2009


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


"A csobogó hegyi patak énekében

felhangzik az örömteli bizonyosság:

"Tengerré válok."

 

Túraleírásaimban az olvasók többször találkozhattak Csokonay Sándor nevével, akit a természetjárók csak a "Mecseki források atyjának" neveznek. Hosszú évtizedek alatt hetven forrást épített ki a hegységben. A régmúltban megépített források nagy része mára már felújításra, újjáépítésre szorul. Ezt a szép és igen nehéz feladatot az elmúlt évtizedben Baumann József, Biki Endre Gábor, Tasnádi János és maroknyi csapatuk vállalta magára. Számomra ők az új évezred forrásatyjai.

 

Természetszerető ember lévén sokat túrázok, csavargok a Mecsek erdeiben. Nagy örömömre sokszor találkozom megújult, felújított, vagy éppen építés alatt álló forrással. Egy kirándulásom során ismerkedtem meg Biki Endre Gáborral, aki éppen a Hársas-forrás eltömődött, szinte már eltűnt forrását építette újjá. Vele beszélgetünk a mecseki forrásokról.

- A Mecsek Egyesület forrásépítői az elmúlt tíz évben folyamatosan újítják, szépítik a Mecsek forrásait. Hogyan is kezdődik el egy forrás felújítása?

- A téli, tavaszi hónapokban egyeztettünk a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség munkatársaival, és a nyár elejére kaptuk meg az engedélyeket. Tőlünk, forrásépítőktől azt kérték, hogy a lehető legkisebb beavatkozásra kerüljön sor a források foglalásánál, illetve felújításánál. Fontos szempont volt, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a védett területeken található források munkálatainál. Az egyeztetések, engedélyezések, és a papírmunka után kezdődhetett a terepmunka.

- Gondolom, ez egy nagyon kemény fizikai munka.

- Bizony az. Ha a forrásépítőknek szerencséjük van, akkor a forrás megközelíthető terepjáróval. A források egy részéhez viszont csak gyalogosan juthatunk el. Ilyenkor hátizsákban cipeljük a kőműves szerszámokat, cementet, márványtáblát, és a vállunkon visszük az ásót, kapát, csákányt, lapátot. Egy-egy forrás felújítása több napot is igénybe vehet, így ezt a műveletet többször megismételjük. A forrás kiépítéséhez, megújításához a közelben található köveket, sziklákat használjuk fel. A régi forrást kibontani, újjávarázsolni, környezetét megtisztítani komoly fizikai munkát igénylő tevékenység.- Úgy tudom, hogy ma hazánkban a források is védettséget élveznek.

- Igen, Magyarországon minden forrás védett ("ex lege"). De figyelmet kell fordítanunk a környezetvédelemre is. Ezért is készülnek a források az utóbbi időben olyan technológiával, melyek során a kis építményeknél minimális a cement használata, sok esetben csak szárazon rakott kőépítmények készülnek egy névtábla beépítésével. Ez jelentős költségmegtakarításhoz is vezetett, hiszen a Mecsek Egyesület anyagi lehetőségei is végesek. Fontos azonban, hogy szakszerű, zárt forrásházzal bíró kifolyócsöves források épüljenek, mert egy mai kiránduló már csak ezekből hajlandó inni. Persze hangulatosak a merítős kis forrás-kutak is, ám ezek könnyebben elszennyeződnek, bepiszkolódnak mivel nem megoldható a rendszeres tisztításuk. Ezért az arra járó turistákat arra kérjük, hogy ezen forrásokat tisztítsák meg a falevelektől, ágaktól, tegyék szabaddá a kifolyásukat.

- Milyen rendszerességgel ellenőrzik a források vízminőségét, egyáltalán tiszták, ihatók a mecseki forrásvizek?

- A Mecsekben évente több alkalommal is mérésre, bevizsgálásra kerülnek a forrásvizek. Örömteli hír, hogy az elmúlt években sokat javult a források vízminősége. Az erdőt járó turisták bátran meríthetnek tiszta, frissítő vizükből.

- Mennyire érzékelhető a mecseki forrásokon és patakokon az oly sokszor emlegetett klímaváltozás?

- Sajnos az utóbbi évek (évtizedek) kevés csapadékmennyisége sok forrást némaságra kényszerített. A nyári aszály beköszöntével nagyon sok forrás vízhozama minimálisra csökken, vagy éppen kiapad. A klímaváltozás egész bolygónkat, így a Mecseket is érinti. A hirtelen jött esők és felhőszakadások vízmennyisége nem jut be a felszín alatti rétegekbe, így a vízbázisok nem telítődnek megfelelően. Ezek a vizek hirtelen lezúdulnak a hegyek oldalán, és hamar eltűnnek. Ezért fordulhat elő az, hogy a nagy esők elmúltával néhány patak medrében alig találunk vizet, holott a korábbi években jelentősebb vízfolyásokként tartották őket számon.

 

- Mely források újultak, újulnak meg az idén?

- Az elmúlt hetekben az erdőt, mezőt járó kiránduló sok helyen találkozhatott az épülőfélben lévő forrásokkal. Első körben a Kovácsszénájai-tó mellett újult meg a Ravasz-kút, mely a horgászoknak biztosítja a jéghideg forrásvizet. A Keleti-Mecsekben is több forrás szépült meg. A vadregényes Csepegő-árokban feltörő Csöpögő-forrás és a Baglyas-hegyen található kis forrás kapott új gránit névtáblát. A turisták körében közkedvelt Óbányai-völgyben a Dr. Pataki Józsefről elnevezett forrás kapott új kifolyót és névtáblát. Itt valóságos nézőközönség alakult ki a forrás építése során. Az erre járók bepillanthattak a forrásépítés rejtelmeibe. Különösen a gyerekek találták kedvükre valónak a vízben való pancsolást. A Hidasi-völgyben új arculatot kapott a Wein György-forrás. A vízfakadást 1993-ban foglalták, de a beton forrásház tájidegen volt a környezetétől.

Még ebben az évben nyolc forrás rendbetételét tervezi az egyesület. Minden bizonnyal a forrásépítési munkálatok ez év végéig befejeződnek, és akkor a Mecsek több mint 200 kiépített forrása csobogva üdvözölheti az erdőben barangolókat. Kitűzött célunk, hogy 2010-re, az EKF évére megújuljanak a Mecsek forrásai.

 

Készítette: Müller Nándor

 

 

 

 


Megjelent a Pécsi Hírek hetilapjában 2009 augusztus 21-én.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!